Ας κοιτάξουμε λίγο πίσω πριν προχωρήσουμε κι άλλο. Ας δούμε από που ξεκινήσαμε και τι συμβαίνει σήμερα στο κοινωνικό και εργασιακό συνάμα χώρο μας, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου.
Επιγραμματικά:
- Η δωρεάν υγεία κοστολογήθηκε και το κόστος το πληρώνει ο ασθενής.
- Πέντε ευρώ για την επίσκεψη σε τακτικό ιατρείο, που επεκτάθηκε σε όλο το 24ωρο και τελικά και σε όλα τα ''μη επείγοντα περιστατικά. Δεν εξαιρέθηκαν ούτε οι χρόνιοι πάσχοντες, παρά μόνο για το νοσοκομείο που παρακολουθούνται.
- Ολοήμερη λειτουργία με όρους ιδιωτικού ιατρείου και επιβάρυνση του ασθενή.
- Νομιμοποίηση των ελλείψεων στο υγειονομικό υλικό και το φάρμακο στα νοσοκομεία, με την αποδοχή στους διαγωνισμούς προμήθειας υλικών του οικονομικότερου και όχι του συμφερότερου υλικού. Αποτέλεσμα σοβαρότερη σπατάλη και επικίνδυνα υλικά. Οριακή ως επικίνδυνη λειτουργία νοσοκομείων.
- Αποκλεισμός των ανασφάλιστων από τις υπηρεσίες υγείας με σοβαρούς κινδύνους να ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία λόγω της μη θεραπευτικής αντιμετώπισης των λοιμωδών νοσημάτων.
- Εφημερίες με αμοιβή επιδοματική και αναντίστοιχη των ωρών εργασίας. Με τις επιπλέον εφημερίες, μη δυνάμενες να αποζημιωθούν παρά μόνο από τα έσοδα της ολοήμερης ιδιωτικής λειτουργίας.
- Μείωση των θέσεων για ειδικότητα μέσω των συγχωνεύσεων, παραχώρηση του δικαιώματος της χορήγησης άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στον ΠΙΣ, προ των πυλών οι εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας.
- Μισθοί με τις πιο μεγάλες περικοπές και ιδιαίτερα αυξημένη φορολόγηση. Μείωση αποδοχών σε ευρώ το 2ο εξάμηνο του 2011, ανά βαθμίδα: Διευθυντής 6.000-6.500, επιμ. Α 4.500-5.000, επιμ. Β 3.500-4.000, ειδικευόμενοι 2.000-2.500.
- Μη ασφαλής εφημέρευση των νοσοκομείων. Εφημερία χωρίς τις αναγκαίες ειδικότητες σε 24ωρη βάση. Επικείμενη εφημέρευση σε επίπεδο τομέα.
- Κενές θέσεις λόγω συνταξιοδότησης που δεν προκηρύσσονται εξαιτίας του κανόνα 1/10 για τις προσλήψεις. Επιδείνωση της λειτουργίας πολλών τμημάτων που ήταν ήδη υποστελεχωμένα, επικίνδυνη αύξηση των ωρών εργασίας. Απαγόρευση προσλήψεων για μια 5ετία.
- Πλήρης εμπορευματοποίηση της υγείας, με την κατάργηση του υποχρεωτικού ποσοστού συμμετοχής ιατρικού δυναμικού 51%, για την ίδρυση εταιρίας ιατρικών υπηρεσιών. Δηλαδή πλήρης παράδοση της υγείας στους κερδοσκόπους.
- Κατάργηση 11.000 νοσοκομειακών κλινών, με τις συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών μονάδων και τμημάτων.
- Θεσμοθέτηση της ανισότητας στις υπηρεσίες υγείας. Προσφορά – πώληση 566 κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Ασθενείς πολυτελείας σε κλίνες πολυτελείας.
- Αποδόμηση και οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων με την εφαρμογή του ΚΕΝ. Κίνδυνος εκτίναξης των ασφαλιστικών εισφορών για την οικονομική τους βιωσιμότητα.
- 1ΕΟΠΥΥ. Ανεργία στους ιδιώτες γιατρούς με την μείωση του αριθμού των συμβάσεων, μη βιωσιμότητα των ιδιωτικών ιατρείων, υποχρέωση των γιατρών σε αποδοχές αναξιοπρεπείς και εργασιακές συνθήκες απαράδεκτες και μη αποδοτικές για τον ασθενή.
- Εξώθηση των νέων γιατρών σε μονάδες του εξωτερικού με αποτέλεσμα την απώλεια επιστημονικού δυναμικού για το αύριο της χώρας.
- Νομιμοποίηση των πανεπιστημιακών να λυμαίνονται ανεξέλεγκτα και τον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο της υγείας.
- Πλήρης κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με την δυνατότητα άσκησης ιατρικής πράξης από συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός νοσοκομείων.
- Έμμεση κατάργηση ψυχιατρικών δομών και δομών ΑΜΕΑ, μέσω της υποχρηματοδότησης. Κλοπή του ελάχιστου επιδόματος των φιλοξενούμενων σε δομές αποκατάστασης.
- Περαιτέρω επιβάρυνση της λειτουργίας των νοσοκομείων με την διάθεση προσωπικού στις νεοεισερχόμενες δομές του ΟΚΑΝΑ.
Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ.
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ .
ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ.
ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΤΟΥ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
Η συμμετοχή στην απεργία είναι υπόθεση τιμής και αξιοπρέπειας για κάθε νοσοκομειακό γιατρό.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου