ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Εργασίας
- Προστασίας του Πολίτη
- Δικαιοσύνης
ΘΕΜΑ: Η μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αλλά και πλήθος δημοσιευμάτων του τύπου, σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους δεν κατεβλήθη το δώρο των Χριστουγέννων, αριθμός που έχει ανέλθει σε πρωτοφανή ύψη.
Μόνο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δέχθηκε πάνω από 2.000 καταγγελίες εργαζομένων, αριθμός πρωτοφανής, για μη καταβολή δώρου, που αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 επιχειρήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος.
Το τραγικό είναι ότι οι παρανομούντες, για τη μη καταβολή δώρου, εργοδότες, παρότι ο αριθμός τους είναι συγκλονιστικός, μένουν ατιμώρητοι, ενώ υπάρχουν ακόμα και αστυνομικά τμήματα, σύμφωνα με καταγγελίες, που αρνούνται να παραλάβουν τις σχετικές μηνυτήριες αναφορές εργαζομένων.
Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με διάταξη του, παρέτεινε την προθεσμία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα από τις 21/12 στις 31/12, διευκολύνοντας, έτσι, τους παρανομούντες εργοδότες να αποφύγουν μέχρι τότε την αυτόφωρη ποινική διαδικασία.
Επειδή η εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, με την κυβέρνηση θεατή της εργασιακής διάλυσης και γενικευμένης παραβίασης κι αυτής της ισχνής εργασιακής νομοθετικής προστασίας.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί
1. Πρόκειται να ερευνήσουν τις καταγγελίες για μη παραβολή μηνύσεων σε βάρος εργοδοτών που δεν κατέβαλαν το δώρο εορτών;
2. Πρόκειται να διεξάγουν ουσιαστική έρευνα για να διαπιστώσουν την έκταση που έχει προσλάβει, με άλλοθι την κρίση, η μη καταβολή δώρου εορτών στους εργαζόμενους; Θα καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία;
3. Τι πρόκειται να πράξουν ώστε να προστατευτούν, από τη μία οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουν τη μη καταβολή του δώρου και ταυτόχρονα να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι εργοδότες δεν τον έχουν καταβάλλει;
Ο ερωτών βουλευτής Λαφαζάνης Παναγιώτης
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Οικονομικών
- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΘΕΜΑ: Η κυβέρνηση «πνίγει» τις ζωές χιλιάδων επιτυχόντων στους διαγωνισμούς πρόσληψης του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επιτυχόντες της προκήρυξης 5223/23-1-2009 του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την υπ’ αριθ. 5223/23-1-2009 απόφασή του, προκήρυξε ειδικό γραπτό διαγωνισμό για την πλήρωση 148 κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων.
Ο διαγωνισμός αυτός περιλάμβανε γραπτή δοκιμασία σε διάφορα μαθήματα και συνέντευξη για την αξιολόγηση της εν γένει προσωπικότητας του υποψηφίου και της δυνατότητάς του να ανταποκριθεί στην άσκηση των καθηκόντων της θέσης του. Μετά τη διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων, εκδόθηκε πίνακας αποτελεσμάτων κατά σειρά επιτυχίας, από τον οποίον κλήθηκε να συμμετάσχει στη συνέντευξη τετραπλάσιος αριθμός υποψηφίων από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν. Μετά την ολοκλήρωση και του σταδίου της συνέντευξης, εκδόθηκε πίνακας τελικής βαθμολογίας, από τον οποίο προέκυψε και ο τελικός πίνακας διοριστέων, που κυρώθηκε με απόφαση του ΑΣΕΠ και δημοσιεύθηκε για την κατηγορία ΠΕ στο ΦΕΚ 293/τ.Γ’/13-4-2010 και για την κατηγορία ΔΕ στο ΦΕΚ 908/τ.Γ’/22-9-2010.
Πέραν, όμως, από όσους περιλήφθηκαν στους παραπάνω πίνακες διοριστέων, εξακολουθούν και υπάρχουν δεκάδες επιτυχόντες του εν λόγω διαγωνισμού που πρέπει να προσληφθούν, αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα αδιόριστοι, παρά το γεγονός ότι:
α) Με την παρ. 2 του άρθρου τέταρτου του Ν.3945/2011 «Κύρωση της από 8 Ιανουαρίου 2011 Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου “Αναστολή προθεσμιών και εργασιών του Διοικητικού Πρωτοδικείου και του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών” και άλλες διατάξεις», προβλέφθηκε ότι οι πίνακες κατάταξης της συγκεκριμένης προκήρυξης εξακολουθούν και ισχύουν μέχρι 31-12-2012.
β) Υπάρχουν τουλάχιστον 2.500 κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων ανά την Επικράτεια.
γ) Ο αριθμός των ήδη υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων μειώνεται δραματικά από τις αθρόες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, αλλά και λόγω των νέων ρυθμίσεων για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.
δ) Ο διορισμός όλων των επιτυχόντων του διαγωνισμού αποτελεί καθολικό αίτημα των εργαζομένων στο χώρο των δικαστηρίων και κυρίως της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που διαπιστώνει καθημερινά τα αδιέξοδα στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού.
ε) Η κατάσταση στην ελληνική Δικαιοσύνη είναι σήμερα δραματική, με τρανή απόδειξη την ψήφιση διαρκώς καινούργιων νόμων για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Επειδή η κυβερνητική μεταχείριση και αντιμετώπιση των επιτυχόντων της προκήρυξης 5223/23-1-2009 του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι πραγματικά αδικαιολόγητη, ενώ αν συνδυαστεί και με τα οξυμένα και χρονίζοντα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, τότε πρόκειται για απαράδεκτη τακτική, που από τη μια καταδικάζει τους επιτυχόντες αυτούς στην ανεργία, ενώ έχουν ήδη αποδυθεί σε δικαστικό αγώνα για τα αυτονόητα εργασιακά τους δικαιώματα, και παράλληλα στερεί τα δικαστήρια από απολύτως απαραίτητο προσωπικό, που θα βοηθήσει να μπει ένα τέλος στη χωρίς προηγούμενο βραδύτητα των δικαστικών διαδικασιών.
Επειδή η τεράστια έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων έχει σαν αποτέλεσμα ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης να καθυστερεί ακόμη περισσότερο, με περαιτέρω συνέπεια η χώρα να εκτίθεται στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο και να καταδικάζεται επανειλημμένως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ και οι πολίτες της χώρας μας στερούνται ταχείας και ουσιαστικής νομικής προστασίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Για ποιο λόγο δεν προσλαμβάνονται οι λοιποί επιτυχόντες της προκήρυξης 5223/23-1-2009 του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού ήδη εξακολουθούν και ισχύουν οι σχετικοί πίνακες επιτυχίας;
2. Γιατί δεν προσλαμβάνονται οι επιτυχόντες της συγκεκριμένης προκήρυξης, οι οποίοι αποτελούν μια λύση στα τραγικά αδιέξοδα της Δικαιοσύνης σε θέματα προσωπικού, αφού σε κάθε περίπτωση κρίνονται απολύτως απαραίτητοι για να επιταχυνθεί επιτέλους ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης; Προτίθεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία το αργότερο μέχρι 31/12/2012;
3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και το ακριβές χρονοδιάγραμμα πρόσληψής των διοριστέων σε όλους τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ώστε και οι ίδιοι να μπορέσουν να προγραμματίσουν τη ζωή τους;
Ο ερωτών βουλευτής Λαφαζάνης Παναγιώτης
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. ΥπουργόΑπασχόλησης και κοινωνικής προστασίας
ΘΕΜΑ:Η κυβέρνηση πετάει στο δρόμο, δεκάδες πρώην εργαζόμενες σε ΟΣΕ-ΟΤΕ-ΕΛΤΑ, χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη.
Σε απόγνωση είναι δεκάδες πρώην εργαζόμενες στους οργανισμούς ΟΣΕ-ΟΤΕ-ΕΛΤΑ, γιατί έχουν βρεθεί κυριολεκτικά στον «αέρα», αφού έχοντας υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση, κατόπιν διαβεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα(ΤΑΠ-ΟΤΕ), βρίσκονται χωρίς σύνταξη και δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους.
Αιτία είναι μια νέα ερμηνεία του Ν.2084/1992 του υπουργείου Απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, διαφορετική από αυτή με την οποία το ΤΑΠ-ΟΤΕ είκοσι χρόνια εφάρμοζε το νόμο αυτό. Πιο συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2011 με έγγραφο που απεστάλη στο ταμείο αναφέρεται, ότι το ταμείο δεν εφαρμόζει σωστά τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.1976/1991 και των άρθρων 47 και 48 του Ν.2084/1992 και με τη νέα ερμηνεία που δίνει το υπουργείο, το ΤΑΠ-ΟΤΕ δεν τους δίνει σύνταξη.
Όμως οι παραπάνω εργαζόμενες είχαν υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση, με ευθύνη των εργοδοτών τους (ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ) και του ασφαλιστικού τους φορέα(ΤΑΠ-ΟΤΕ), που τις διαβεβαίωσαν ότι έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και βέβαια με τις διατάξεις αυτές έχουν συνταξιοδοτηθεί εκατοντάδες αν όχι παραπάνω γυναίκες τα τελευταία 20 χρόνια.
Επειδή οι παραπάνω πρώην εργαζόμενες είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», αφού είναι χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιες.
Επειδή είναι φανερό, ότι είναι κατάφωρα άδικο και αντικοινωνικό, οι παραπάνω πρώην εργαζόμενες σε ΟΣΕ-ΟΤΕ-ΕΛΤΑ, να τιμωρούνται με μεταγενέστερη εγκύκλιο, όταν κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης είχαν τη διαβεβαίωση των εργοδοτών τους και του ασφαλιστικού τους φορέα ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αποκαταστήσει την παραπάνω εξόφθαλμη αδικία που προκύπτει από τη νεότερη ερμηνεία του Ν.2084/1992 και να συνταξιοδοτηθούν όλες όσες εκκρεμεί η αίτηση συνταξιοδότησης, η οποία είχε κατατεθεί βάσει της διαβεβαίωσης του ίδιου φορέα ότι δικαιούνται συνταξιοδότησης;
Ο ερωτών βουλευτής Λαφαζάνης Παναγιώτης
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υιοθέτηση των απόψεων που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση Ρεθύμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου